Yaşam merkezleriyle köyler yeniden hayat buluyor
Millî Eğitim Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliği ile hayata geçirilen proje ile yurdun birçok noktasında "Köy Yaşam Merkezleri" kurulmaya devam ediyor. Merkezlerde düzenlenen çeşitli eğitim faaliyetleriyle köyler yeniden hayat buluyor.
Millî Eğitim Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliği ile hayata geçirilen proje ile yurdun birçok noktasında "Köy Yaşam Merkezleri" kurulmaya devam ediyor. Merkezlerde düzenlenen çeşitli eğitim faaliyetleriyle köyler yeniden hayat buluyor.
Kırıkkale'nin Balışeyh ilçesine bağlı Beyobası köyünde atıl durumda olan bir okul binası ile binanın bulunduğu yerleşke bakım onarım ve çevre düzenlemesi sonrası güzel bir görünüme kavuşturularak vatandaşların hizmetine sunuluyor.
Beyobası köyünde açılışa hazırlanan köy yaşam merkezinin tanıtım programında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Milli Eğitim Müdürü Hayati Telefoncu, proje ile köylerde kullanılmayan okul binalarının eğitim kurumu veya farklı ihtiyaçlara yönelik olarak aktif olarak kullanmayı amaçladıklarını belirterek, kent genelindeki 10 köyde köy yaşam merkezlerinin yapıldığını söyledi.
Millî Eğitim Bakanlığı olarak çok önemli proje ve yatırımların ülke genelinde yapılmaya devam ettiğini hatırlatan Telefoncu, "Millî Eğitim Bakanlığımızın son bir yıldır birbirinden değerli çok önemli projeleri var. Bunlar başarı ile yürütülüyor. Bunlardan birisi de kapanan köy okullarımızın yeniden açılması ve yaşam merkezi haline gelmesi projesidir. Tüm ülkemizde olduğu gibi ilimizde de çalışmalarımız hızla devam ediyor. Bu köyde olduğu gibi yaklaşık 10 köyde kapatılmış olan okullarımız hızla bakım onarım ve tadilattan geçirilerek yaşam merkezi haline getiriliyor. Bu anlamda bizlere Sayın Bakanımız ve Bakanlığımız kaynaklar konusunda sonuna kadar destek veriyor. " dedi.
Yaşam merkezlerinde eğitimden kültüre çok önemli etkinlik ve faaliyetlerin de yer aldığını belirten Telefoncu, şunları söyledi:
"Yaşam merkezlerimizde anasınıfları, okuma odaları, normal eğitim sınıfları, bazı okul bahçelerinde havuz dahi mevcut. Anne babalar için halk eğitim kurslarımız var. Köy anı odalarımız var. Anı odalarımızda köylerimizin gelmiş geçmiş büyüklerin ve eğitmenlerin fotoğrafları mevcut. Bunun dışında köyün kültürel değerlerini taşıyan anı odalarında özel köşeler oluşturduk. Merkezlerimizde köylerimizin ihtiyar heyetinin toplantı yapacakları alanlar oluşturduk. İsterlerse köylerimizin ihtiyar heyeti buralarda toplantı yapabilecekler. Köy imamları bu merkezlerde Kur'an kurslarını açabilecek. Öte yandan civar köylerden mevsimlik tarım işçilerimizin çocukları servislerle buraya getirerek eğitim almaları sağlanacak. Bundan böyle kapatılan köy okullarımızın kapılarına kilit vurulsun istemiyoruz. Buralar bundan böyle yaşam merkezi haline gelsin istiyoruz. Bizler de Kırıkkale olarak bu projeyi canlandırmaya başladık. İlk planda kent genelindeki 10 okulumuzu bu şekilde hazırlıyoruz. Sayın Bakanımız geldiklerinde açılışlarını yapacaklar. Artık bundan böyle buralarda yaşam olacak. Kapatılan köy okullarına kilit vurmayacağız."
Telefoncu, yaşam merkezlerinin doğa, bilim ve tasarım gibi farklı alanda hizmet veren atölyelerle gençlik kampları gibi eğitsel ve sosyal etkinliklerin de yer alacağı olanlar olarak da hizmet vereceğini sözlerine ekledi.
Proje kapsamında ilk uygulama Samsun'da hayata geçirilmişti. Yeniden eğitim öğretime kazandırılan köy yaşam merkezi ile başlayan süreç, Türkiye'nin dört bir yanında köylerin kalbi olacak şekilde yaşam merkezleri inşa edilmeye devam ediyor.