
Millî Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünce hayata geçirilen fen, teknoloji, mühendislik, matematik eğitimi olan ve diğer bir adıyla STEM eğitimi olarak bilinen eğitim sayesinde öğretmenlerde yeni yeni heyecanlar yaşanmaya devam ediyor.
Öğretmenler, birçok alanda hazırladıkları projelerle öğrencilerin ufuklarını açabilmek için büyük bir çaba gösteriyor.
STEM eğitimi, teorik bilginin uygulamaya, ürüne ve yenilikçi buluşlara dönüştürülmesini amaçlayan, öğrencilerin fen bilimleri, teknoloji, mühendislik ve matematik derslerinde öğrendikleri bilgileri bir bütünün parçaları olarak görmelerini sağlayan ve dünyada birçok ülkenin öğretim programlarına dâhil ettiği bir eğitim yaklaşımı olma özelliğini taşıyor.
STEM eğitimi, üretim, buluş yapma ve bireylerin bilgi ve becerilerini kazandırmayı hedefliyor. STEM Eğitimi almış bireylerin, iş dünyasına girdiklerinde de bu becerileri sayesinde iş hayatının istediği niteliklere kolayca uyum sağlayabilmeleri ve ülkenin ekonomik kalkınmasına katkı sağlaması bekleniyor.
STEM eğitimi dünyada okul öncesi eğitimden yükseköğretime kadar tüm eğitim sürecini kapsayan disiplinler arası bir yaklaşım olarak kabul ediliyor.
Millî Eğitim Müdürü Rahmi Güney ve beraberinde Bilgi İşlem ve Eğitim Teknolojileri Şube Müdürü Ali Güder, STEM eğitimi alan öğretmenlerle bir araya gelerek uygulamalı eğitimlerin yapıldığı atölyeleri ziyaret etti, burada hazırlanan her proje ve çalışma ile ilgili öğretmenlerden bilgi aldı.
Güney, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "STEM eğitimi, okul öncesinden yükseköğretime kadar tüm sınıf seviyelerini kapsayan bir yaklaşımdır. STEM eğitimi, bireyleri başarılı olma ve değişen dünyaya uyum sağlama becerileri ile güçlendirmeyi öte yandan öğrencilerin problemlere disiplinler arası bakış açısı ile yaklaşmalarını ve yeni nesil eğitim yaklaşımıyla bilgi ve beceri kazanmalarını amaçlıyor. Burada öğrenciler, ezberden uzak bir şekilde araştırma ve sorgulama yaparak öğrenme becerisi de kazanıyorlar." dedi.
STEM eğitiminin 21. yüzyıl beşerlerinin gelişmesine de katkı sağladığına dikkat çeken Güney, şunları söyledi:
"STEM eğitimi fen, matematik ve teknoloji okuryazarlık düzeylerini artırmakta ve bireye eleştirel ve kritik düşünme becerisi kazandırmaktadır. Bu eğitimi alan bireylerin günlük hayatta karşılaşacakları çeşitli problemlerin farkına varmalarını, üreten birey olmalarına katkı sağlar ve işbirlikçi çalışma becerisini güçlendirir. STEM eğitimi sayesinde kişiler arası iletişim becerileri gelişir, değişime ve yeniliğe karşı merak duygusunu uyandırır. Girişimcilik becerilerinin de gelişmesine destek olur."
Güney, öğretmenlerin hazırladıkları projelerin çoğunun uygulanabilir projeler olduğunu ve öğrencilere de önemli kazanımlar sağlayacağını sözlerine ekledi.