"Şehrimizin yıldızları Türkiye'nin yıldızları oldu"
Kırıkkale'de lise öğrencileri geliştirdikleri matematik projesi sayesinde 7 farklı ülke tarafından "Avrupa Kalite Etiketi" ödülüne layık görüldü.
Kırıkkale Lisesi öğrencileri danışman öğretmenleri Nevin Bilgiçli koordinesinde matematik alanında "Gizemli Şifreler" Uluslararası eTwinning projesinde derece aldı. Hazırlanan proje, yapılan değerlendirme sonucu 7 farklı ülke tarafından "Avrupa Kalite Etiketi" ödülü ile ödüllendirildi.
Kırıkkale Lisesinin kurucusu olduğu "Gizemli Şifreler - Mysterious Ciphers) eTwinning matematik projesinin çalışmalarına 2020-2021 eğitim öğretim yılı boyunca devam edildi. Şifreleme bilimini konu alan projede Avrupa, Asya ve Amerika kıtalarından l0 ülkeden (Türkiye, Romanya, Çekya, Polonya, Litvanya, İsveç, Slovakya, İspanya, Hırvatistan, Fransız Guyanası), 12 okul, 200 öğrenci ile 8 ay süre ile ortak çalışıldı. Projede Kırıkkale Lisesinden farklı sınıf seviyelerinden ise 20 öğrenci aktif olarak görev aldı.
Millî Eğitim Müdürü Hayati Telefoncu, yaptığı açıklamada öğrencilerin başarısından dolayı büyük mutluluk duyduklarını belirterek, "Danışman öğretmenimiz ve aynı zamanda matematik öğretmeni olan Nevin Bilgiçli, öğrencilere her yönden destek sağladı. Çalışmalar kapsamında kriptoloji yani şifreleme bilimiyle ilgili çalışmalar yapıldı. Öğrenciler 5 farklı şifreleme yöntemi öğrendi. Bu yöntemle şifrelenmiş mesajlar ve mektuplar yazarak ülke tanımı gerçekleştirildi. Şifreleme yapılırken el maketlerinden cetvel, çark, saat ve silindir gibi farklı malzeme çeşitleri kullanıldı. Burada hepsinin ortak noktası harfleri belirli kurallara göre başka harflere dönüştürme oldu ve bu sistem matematik işlemlerine dayalı olarak geliştirildi. Buradan şunu anlıyoruz ki, geleceğimiz olan gençlerimize imkanlar verildikçe, onlara rehberlik ve destek olduğumuz sürece başarılarıyla daima gurur duyacağız. Okulumuzdaki öğrencilerimiz şehrimizin yıldızları olmanın yanı sıra Türkiye'nin de yıldızları oldu. Okulumuzu ve öğrencilerimizi tebrik diyorum." dedi.
Okul Müdürü Basri Başat da, öğrencileri geleceğe hazırlamak için büyük çaba gösterdiklerini belirterek "Öğrencilerin 21. yüzyıl becerilerinin geliştirilmesine katkı sağlamak ve çağa uygun gençler yetiştirmek için böyle çalışmalar daima desteklenmesi gerekir. Ulusal ve uluslararası alanda çok sayıda ödül alarak bizleri gururlandıran öğrencilerimize ve danışman öğretmenlerine teşekkür eder başarılı çalışmalarının devamını dilerim." dedi.
Proje kurucusu ve yöneticisi olan Dr. Nevin Bilgiçli ise, "Proje konusu olan şifreleme bilimi (kriptoloji) kişisel verilerin korunmasından ülke güvenliğine kadar önemli alanlarda kullanılmaktadır. Günümüzde şifreleme her ne kadar karmaşık bilgisayar programları yardımıyla yapılsa da temeli matematiksel hesaplamalara dayanır ve yüzyıllardır insanlar tarafından gizli iletişim için kullanılmaktadır. Yani şifreleme, matematiğin günlük hayatımızdaki kullanımına güzel bir örnektir." dedi.
Projenin detayları hakkında da bilgiler veren Bilgiçli, şunları söyledi:
"Öğrenciler projenin ilk yarısında, 5 tarihi şifreleme yöntemini öğrendiler. Bu yöntemleri çok çeşitli etkinlikler ve eğitsel oyunlar yoluyla uyguladılar. Çevrimiçi şifreleme ve kod kırma yarışmalarına katıldılar. Ayrıca ülkelerin ulusal takımları birbirine sıralı şifreli mektuplar yazdılar ve ülkelerini tanıttılar. Projenin ikinci yarısında ise ulusal takımlar özgün şifreleme yöntemlerini geliştirdiler ve çevrimiçi toplantılarla İngilizce olarak tüm ortaklara yöntemlerini sundular. Son olarak öğrenciler uluslararası takımlarda çalışarak savaşların ve dolayısıyla tarihin seyrini değiştiren ilkel şifreleme araçlarına ait el yapımı maketler ve posterler yaptılar ve bu materyallerle ortak sanal sergi oluşturdular. Projenin sonunda başarılı sonuçlar, çok çeşitli çıktılar ve ortak ürünler elde edildi."