Kırıkkale Millî Eğitim Müdürü Yusuf Tüfekçi, okullarda düzenlenen TÜBİTAK projeleri sayesinde öğrencilerin hayal ettiklerini yetenekleri sayesinde projeye dönüştürdüklerini söyledi.
Millî Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) arasında imzalanan protokol kapsamında bilim kültürünü daha da yaygınlaştırarak bilim tabanlı teknoloji ile katma değeri yüksek ürün ve hizmetler geliştirmek amacıyla Kırıkkale'de iki okulda daha bilim fuarı açılışı yapıldı. Fuarlarda sergilenen farklı alanlardaki çalışmalar, projelere dönüştürülerek sergide yerini aldı.
Kırıkkale Fen Lisesi ile Yenimahalle Şehit Ali Tonga Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde yapılan açılışlarda birbirinden ilginç projeler, açılışa katılanların ilgi odağı oldu.
Kırıkkale Fen Lisesi öğrencileri fizik, kimya, biyoloji alanları kapsamında geliştirdikleri "Evrenin derin sırları", "Kutsal ekoloji", "Soyumuzu kirletmeyelim", "Finansal okuryazarlık", "Hayata yol ver", "Medya okuryazarlığı, "Türkiye Tarihi, "Topraksız Tarım", "Suyun gizemi", "Akıllı trafik" gibi daha birçok proje tamamlanarak stantlarda görsel şölen oluşturdu.
Öte yandan Yenimahalle Şehit Ali Tonga Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri de "Gıda artıkları çöp olmasın", "Doğal maya sağlıklı ekmek", "Kelimelerin ölümü olayı", "Tarım topraksız yapılır mı?", "Yemek var israf etmek yok", "Yağmurdan etkilenmeyen kurutmalık", "Divan Edebiyatı'na karşı tabuları yıkma", "Dokundum öğrendim", "Geri dönüşüm geleceği görüşüm", "Akıl küpleri", "Koku dumanı", "Tadı yerinde lezzetler", "Obeziteye karşı bisikletle mücadele edebilir miyim?", "Spor içeri kilolar dışarı", "Bıldırcın yumurtasının günlük hayatta kullanımı", "Engelsiz öğrenme", "Renkli menekşe" ve "Pilleri atma geleceği yakma" projeleri de stantları doldurdu.
Millî Eğitim Müdürü Tüfekçi, stantları gezerek öğrencilerin hazırlamış olduğu projeleri inceledi ve hazırlanan her bir proje hakkında öğrencilerden bilgi aldı.
Açılışlar sonrasında açıklama yapan Tüfekçi, fuarlarda birbirinden ilginç projelerin yer aldığını belirterek, projeler sayesinde öğrencilerde önemli kazanımlar elde edildiğini söyledi.
Öğrencilerin yetenekleri sayesinde özgün tasarım ve içerikleri ortaya koyduklarını belirten Tüfekçi, "Farklı kademelerdeki okullarımızda öğrencilerimiz, danışman öğretmenlerinin de desteği ile bilgilerini, düşüncelerini proje haline dönüştürmüş durumdalar. Açılışını yaptığımız iki okulumuzda da gördük ki, öğrencilerimiz hayallerini bilgileriyle destekleyerek yeni yeni çalışmaları ortaya çıkarabilmişler. Öğrencilerimiz, yeni şeyler ortaya koymuşlar. Bu hepimiz için önemli bir gelişmedir." dedi.
Öğrencilerin geliştirmiş oldukları projelerin bilgi ve beceri ile ortaya çıkan eserler olduğunu hatırlatan Tüfekçi, şöyle konuştu:
"4006 TÜBİTAK Bilim Fuarlarında yer alan proje çalışmalarının her biri aslında öğrenciler için birer kazanım haline dönüşüyor. Projeler oldukça ilgi çekici. Grup halinde çalışmalarını yapan öğrencilerimizin becerileri de bu sayede ortaya çıkıyor. Günler öncesinden proje hazırlıklarını yapan öğrencilerimiz, projelerinin tasarım, araştırma ve incelemesini yaparken birçok bilgiyi de öğrenerek kullanma imkanı buluyor. Bu sayede becerilerini ve yeteneklerini daha da geliştiren çalışmalar onların eğitimine ışık tutuyor. Bilim fuarlarımıza katılım sağlayan tüm öğrencilerimizi bu güzel ve bir o kadar da ilginç projelerinden dolayı tebrik ediyor, onları geleceğe hazırlayan öğretmenlerimize de teşekkür ediyorum. Ayrıca toplumumuzun yaşam kalitesinin artmasına ve ülkemizin sürdürülebilir gelişmesine hizmet eden, bilim ve teknoloji alanlarında yenilikçi, yönlendirici, katılımcı ve paylaşımcı bir kurum olma vizyonunu benimseyen TÜBİTAK'ın desteklerden dolayı da büyük memnuniyet duyuyoruz. "
Tüfekçi, projelerin çoğunun bireysel olarak günlük hayatta rahatlıkla uygulanabilir olduğunu, bazı projelerin ise geliştirilerek toplumun tamamı tarafından kabul gören nitelikte projeler olduğunu sözlerine ekledi.