Meslekî Tanıtma ve Yaygınlaştırma Projesi (METYAP) kapsamında, mesleki eğitimdeki yeni gelişmeler ve bu gelişmelerin işletmeler açısından faydalarının il oda ve birlik temsilcilerine yüz yüze aktarılması için Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda yapıldı. Toplantıya Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü İşyeri Tabanlı Mesleki Eğitim Daire Başkanı Süleyman Akgül, uzman öğretmen Osman Dolgunyürek, Milli Eğitim Müdürümüz Yusuf Tüfekçi, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Varlı ve oda başkanları, Yahşihan İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Kökrek, Mesleki eğitimden sorumlu Şube Müdürü Hüseyin Özay ve davetliler katıldı.
Toplantıda konuşan Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü İşyeri Tabanlı Mesleki Eğitim Daire Başkanı Akgül, mesleki eğitimle ilgili olarak kanunlarda ve ilgili yönetmeliklerde yapılan revize sonrası bunları taşradaki kurumlarla paylaştıklarını söyledi.
Daire Başkanlığı olarak çırak, kalfa ve ustaların eğitim öğretim, sınav ve belgelendirme işlemlerini gerçekleştirdiklerini aktaran Akgül, "Hep birlikte Bakanlığımız 2023 vizyonu kapsamında ve diğer mevzuat düzenlemeleriyle Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğümüze bağlı kurumlarımızdan birisi olan Mesleki Eğitim Merkezlerinde yaptığımız değişiklikleri sizlerle paylaşmak üzere burada bulunuyoruz. Mesleki ve Teknik Eğitimde bir paradigma ve değişikliğine gittik. Hem ilgili kanunlarda düzenleme, hem de alt mevzuat anlamında belli bir noktadan alıp yeni çıraklık sistemi diyebileceğimiz bir noktaya getirdik." dedi.
Mesleki eğitimin çok geçmişe dayandığını aktaran Akgül, şunları söyledi:
"Ülkemiz genelinde 335 bağımsız mesleki eğitim merkezimiz ve mesleki teknik Anadolu liselerinin bünyesinde açtığımız mesleki eğitim programıyla birlikte 600'ün üzerinde okul ve kurumumuzda çıraklık eğitim sistemimizi şuan ülkemiz genelinde uyguluyoruz. Kanuni düzenlemelerle, eylem planları çerçevesinde 70 bin seviyelerinde olan çırak öğrenci sayımızın geldiği nokta bugün itibariyle 150 bin civarında oldu."
Akgül, yeni çalışmaları anlatmak üzere Türkiye genelinde tanıtım ve yönlendirme çalışmaları yaptıklarını ve sahada bu sistemin detaylarını kamuoyu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle paylaşımda bulunduklarını sözlerine ekledi.
Kırıkkale Milli Eğitim Müdürü Yusuf Tüfekçi de, amaçlarının bu tür çalışmalar sayesinde fertleri her alanda yetiştirmek ve bir meslek sahibi yapmak istediklerini belirtti.
Mesleki Eğitim Genel Müdürlüğü olarak salgın sürecinde çok önemli adımlar atıldığını hatırlatan Tüfekçi, "Nihai hedefimiz olarak her çocuğumuza, vatanını, milletini seven, ülkesine, vatanına, bayrağına bağlı bireyler yetiştirilmesine imkan vermektir. Ayrıca gençlerimizi üreten gençler olarak istihdam etmeliyiz. Bunun için Milli Eğitim Bakanlığı olarak taşrada, merkezde her alanda canla başla çalışıyoruz. Bu Covid sürecinde de Bakanlığımızın talimatları doğrultusunda çalışmalarımızı yürüttük. Hepimizin bildiği gibi Mesleki Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü, ülkemizin gündemine el koymuş bir yapıya sahip oldu. Muhteşem bir eğitim ordusu, üreten bir ordu oluşturuldu. Bizler de bu alanda karınca gibi çalışmaya devam ediyoruz. " dedi.
Mesleki eğitim merkezlerinin birer fırsat olduğunu aktaran Tüfekçi, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kentteki Mesleki Eğitim Merkezimizde 28 meslek alanında, 176 dalda eğitim veriliyor. Bu merkez çocuklarımız için güzel bir fırsat. Öğrencilerde yaş sınırı da yok. Lise diploması da alıyor. Öğrencilerin hem çalışması, çalışırken de eğitimini yürütmesi güzel avantajlar sağlıyor. Mesleki Eğitim merkezini öğrenci sayılarının artırılması ve daha geniş imkanlar sunulması için kent merkezindeki bir yere taşınması için de gerekli girişimlerde bulunduk. İstiyoruz ki, tüm öğrencilerimize güzel, mutlu ve müreffeh bir gelecek hazırlayalım. Bunun çabası içeresindeyiz. Bunun için de var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz."
Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Varlı ise konuşmasında çıraklık eğitim konusunda devletin ve Milli Eğitim Bakanlığının önemli çalışmalarının olduğunu, bu çalışmaları da iş dünyası olarak yakından takip ettiklerini söyledi.
İş dünyası olarak mesleki eğitim konusunda ihtiyaçların olduğunu belirten Varlı, "Bizler yönetim olarak bu çalışmalara gerektiği kadar, elimizden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda Sanayi ve Ticaret odası olarak mesleki eğitim noktasındaki açığı kapatmak için elimizden gelen her türlü mücadeleyi vereceğiz. Burada paydaşımız ve işin sahibi Milli Eğitim Bakanlığı olarak bu toplantıdan da en azami olarak istifade etmiş olduk." diye konuştu.
Toplantı soruların cevaplandırılmasının ardından sona erdi.