KIRIKKALE İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Mesleki ve Teknik Eğitim Çalıştayı gerçekleştirildi.

Mesleki ve Teknik Eğitim Çalıştayı gerçekleştirildi.

Milli Eğitim Müdürlüğümüzce “Mesleki ve Teknik Eğitim Çalıştayı” düzenlendi. Mesleki ve teknik eğitim ile ilgili yapılan yeni düzenlemeleri değerlendirmek, sorunları belirlemek ve çözüm önerileri ortaya koymak üzere düzenlenen çalıştayın açılışına Valimiz Sayın Dr. M. İlker HAKTANKAÇMAZ da teşrif ettiler. 

Yeşil Vadi Şehit Musa Saydam Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Otelinde yapılan Çalıştay’a, Vali Haktankaçmaz’ın yanı sıra İl Milli Eğitim Müdürümüz İsmail ÇETİN, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet VARLI, Milli Eğitim Bakanlığı temsilcileri, ilgili kamu kurum ve kuruluş yöneticileri, meslek odaları ve sektör temsilcileri, okul müdürleri ve okul aile birliği temsilcileri katıldı. 

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan programda, Mesleki ve Teknik Eğitim Çalıştayı hakkında katılımcılara bir sunum yapıldı. Ardından Milli Eğitim bakanlığı Mesleki Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Tarhan ÖZKAYA çalıştayın amacı ve içeriği hakkında bilgi verdikten sonra,  İl Milli Eğitim Müdürü İsmail ÇETİN, Kırıkkale’de mesleki ve teknik eğitimin durumu ve hedeflerini de belirten bir açılış konuşması yaptı. 

Vali HAKTANKAÇMAZ, Çalıştay’ın açılışında yaptığı konuşmada; “Kurumlarımızın çok kıymetli temsilcileri, çok kıymetli katılımcılar, bugün bana göre Türkiye’nin kurtuluşu olacak bir konuyu, mesleki ve teknik eğitimi, Kırıkkale’de, burada masaya yatıracağız. Milli Eğitim Bakanlığından gelen arkadaşlarımız da muhakkak biliyorlardır ki, burada konuşulacak konular, Türkiye’nin diğer yerlerindeki sorunlardan çok da farklı olmayacaktır diye tahmin ediyorum.

Burada okul müdürlerimiz, sektörün içerisinden gelen arkadaşlarımız, ticaret ve sanayi odası başkanımız var. Onlar zaten kendileri bu işin içerisindedir. Türkiye’de maalesef mesleki ve teknik eğitim çok talihsiz bir dönem geçirdi. Geçmişte birazda ideolojik kaygılarla belki. Bugün bizim yapmaya çalıştığımız şey, o geçmişte kaybettiğimiz performansı, hızı ve o iyi durumu telafi etmek. Hatta bir üst noktaya çıkmak. O nedenle iki kat, üç kat emek sarfedilmesi gerekir. İl millî eğitim müdürü biraz Kırıkkale’deki durumları, yaşanan sıkıntıları çok da özet bir şekilde ifade etti…

Bakanlığımızın özellikle alana inip, bu işin muhataplarıyla konuşmayı gündemine aldığı için tebrik ediyorum. Gerçekten bu çok doğru bir karar, çok yerinde bir karar. İllerde yapılacak bu toplantılarda çok doğru sonuçlar çıkacağına inanıyorum. Çünkü bir yerde sorun varsa, onun çözümünü de o yerdekiler, o sorunu yaşayanlar bilirler. Dolayısıyla buraya kadar gelip, Türkiye’nin çok farklı bölgelerine gidip, orada biz zatî okul müdürlerimizi, sanayicilerimizi, esnafımızı Bakanlığımızın o konuda düzenlemelere gitmesini çok değerli buluyorum. Zaten bu alana baktığımız zaman, dinamik bir alan. Bakanlığımız çok hızlı bir şekilde gelişen durumlara özellikle mesleki konularda kendini adapte ediyor, çok hızlı bir şekilde hayata geçiriyor. İnşallah Türkiye’nin geleceği olacak bu konuyu bir an önce rayına oturtup, çok hızlı bir şekilde yolumuza devam ederiz. Artık bundan sonra Türkiye’nin gittiği nokta itibariyle gelişme durumuna baktığımız zaman, daha fazla zaman kaybına tahammülümüz yok.

Sizlerin bir gününü burada özellikle bu konu için ayırdığınızdan, arkadaşlarımız ve Bakanlığımızla paylaşacağınız o değerli fikirlerden dolayı hepinize teşekkür ediyorum. Kırıkkale’miz birazda sanayi şehri olması dolayısıyla burada ortaya konacak fikirler bütün Türkiye’de ve Kırıkkale’de mesleki ve teknik eğitimin önünü açacaktır diye düşünüyorum. Hepinize saygılar sunuyorum. ” dedi. 

Milli Eğitim Müdürü ÇETİN: “Çok kıymetli yöneticilerim, mesleki teknik eğitimimizin değerli yöneticileri öğretmenleri ve basınsızımızın güzide temsilcileri. Bugün bakanlığımızın Türkiye genelinde uyguladığı bir programın bir parçası olarak ilimizde düzenlenen mesleki eğitimin sorunları konulu çalıştaya teşrif ettiğiniz için hepinize çok teşekkür ediyorum hoş geldiniz diyorum.

Bir sloganımız vardı meslek lisesi memleket meselesi diye. Bir ülkedeki üretimin istihdamın ekonominin en temel dayanaklarından birisinin mesleki eğitim oluşturmaktadır. Bu yüzden bakanlığımızca mesleki eğitime büyük önem verilmiş bunun için ciddi yatırımlar yapılmış ve öğrenci sayıları yüzde elli seviyelerine getirilmiştir ki ilimizde bu yüzde ellinin biraz daha üzerinde bulunmaktadır. Ancak sektörümüzden gelen şikâyetler de belli alanlarda hala sürmektedir. İşte efendim çocuklar okuldan mezun olup geliyorlar ancak tezgâhın başına geçince ne yapacaklarını bilmiyorlar. Evet bu bir sorun olabilir ama bunun çözümü de mutlaka ki var. O da gene il istihdam kurullarında görüştüğümüz gibi bu sektörümüzün el uzatmasıyla olacak bir şey. Çünkü biz okulda teorik olarak atölyelerimizde pratik olarak her şeyi göstermeye çalışıyoruz bu anlamda çocuklar yetiştiğine inanıyoruz. fakat bunun tecrübeye dönüşmesi için çocuğun bir makinanın tezgahın başında çalışması lazım. Onun içinde beceri eğitimine gitmesi ve staj yapması lazım. Bugün mesleki eğitimindeki en önemli sıkıntıların başında da beceri eğitimi ve  staj konusu geliyor. Geçen sene staj konusunda gerçekten il çapında bir hamle ile hatta bir seferberlik ile öğrencilerimizin büyük çoğunluğuna bu imkânı sağladık. Ama bu sene geçmişten gelen bazı sorunların su yüzüne çıkması sektörde bu anlamda bir gerilemeye geri durmaya neden oldu… Bakanlığımız bunu aşmak için yeni bir kanunla efendim siz çocuğa staj yaptırın ben iş yerindeki çalışan sayısına göre sizin ödediğiniz paranın yarısını üçte birin ya da üçte ikisini ben ödeyeceğim yani asgari ücretin yüzde otuzu öğrenciye ödeniyor bakanlık bu yüzde otuzun onunu veya yirmisini iş yerinin personel hacmine göre ödeyecek.  Ama biz bundan bir fayda beklerken bir fayda göremiyoruz. Bakanlığımızdan gelen arkadaşın da bundan bilgi sahibi olmasını istiyorum. Çalıştay da bu gibi konularda enine boyuna görüşülecektir, o yüzdenlafı fazla uzatmak istemiyorum.

Bütün katılımcılara teşekkür ediyorum ilimizde mesleki eğitim alanında Sayın Valimizin çok değerli katılımlarıyla bu sene reform niteliğinde düzenlemeler yaptık. Okullarımızın bu anlamda daha kendi alanlarına yoğunlaşmış, daha kaliteli eğitimin veren, kaynakların daha verimli kullanıldığı bir düzene geçilmesi yolunda adım atmış olduk. Onların da hayırlı olmasını temenni ediyorum, hepinize saygılar sunuyorum.” dedi 

Daha sonra Mesleki ve Teknik Eğitim Çalıştayı, Mesleki Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Tarhan ÖZKAYA ve Milli Eğitim Uzmanı Korkut KOÇAK nezaretinde gün boyu iki oturum halinde devam eden çalıştay, katılımcıların görüş ve önerileri alınarak tamamlandı. (04.08.2017)

15-08-201715-08-201715-08-201715-08-201715-08-2017

Fabrikalar Mah. Ulubatlı Hasan Cad. B Blok No39 71100 Merkez/KIRIKKALE - Valilik Binası 0 (318) 224 61 04 / 224 61 06 / 224 61 07 / 224 61 08 / 222 01 33 / 222 01 44

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.