Saygı duruşu ve akabinde okunan İstiklal Marşı’nın ardından programın açılış konuşması İl Milli Eğitim Müdürü İsmail Çetin tarafından yapıldı.
Sayın ÇETİN konuşmasında, İstiklal Marşını önemini, değerini anlayabilmemiz için; İstiklal Marşını yazdıran koşulları, olayları, o günleri çok iyi kavrayıp anlamamız ayrıca Mehmet Akif ERSOY’ u gerçekten tanımamızın gerekliliğine vurgu yaptı.
Açılış konuşmasının ardından kürsüye davet edilen Vali HAKTANKAÇMAZ, ne kadar şanslıyız ki kahramanlıklarla dolu bir geçmişe ve bunu adeta manifesto gibi özetleyen bir İstiklal Marşı’na sahip olduğumuzu ifade etti.
İstiklal Marşı’nın kabulünün 96. Yıl dönümünün kutlandığı şu günde bazı hususları hatırlamakta fayda olduğunu belirten Vali HAKTANKAÇMAZ: “ Atatürk tarafından, Cumhuriyetin kuruluşuna giden süreçte yaşanan o kahramanlığı anlatan bir İstiklal Marşı yazılması talimatı veriliyor. Böyle bir şiiri yazacak kişiye verilmek üzere de o günün şartlarına göre büyük bir para ödülü konuluyor. Bu yarışmaya yedi yüzün üzerinde şiirle müracaat ediliyor. İstiklal Marşı’nı bir ödül karşılığı yazmak ona ağır geldiğinden Mehmet Akif yarışmaya katılmıyor. O zamanki değerlendirme kurulunun başından bulunan Hamdullah Suphi, Mehmet Akif’i “kazandığın parayı bir hayır kurumuna verirsin” sözleri ile ikna ediyor. En son yedi şiir değerlendirmeye alınıyor ve birkaç defa okunan Mehmet Akif’in şiiri, gözyaşları içerisinde ve milletvekillerinin ayakta alkışları ile kabul ediliyor.
Mehmet Akif’in para ödülünü reddettiği dönemde ve sonrasında hiçbir zaman varlık içerisinde olmadığını ve kışın başkasının paltosu ile Ankara sokaklarında gezecek kadar ihtiyaç sahibi olmasına rağmen ödülü kabul etmemiştir.” dedi.
Vali HAKTANKAÇMAZ, “Mehmet Akif ERSOY’un vatan sevgisi o kadar büyük ki; Akif’in ölümünden sonra oğlunun nasıl yaşadığını ve ne şekilde vefat ettiğine baktığımda, “Vatan sevgisi demek ki böyle bir şey, Vatan uğruna her şeyi feda etmek demek ki böyle bir şey” diye düşündüğünü ifade etti.
HAKTANKAÇMAZ: “Bugün bile İstiklal Marşı’nın hiçbir satırında, mısrasında ve hiçbir kelimesinde önemini ve değerini kaybeden bir mısra, bir kelime dahi bulunmadığını, bunu da iki şeye bağlamanın mümkün olduğunu belirten Vali HAKTANKAÇMAZ, “ Bunlardan birincisi, bu millet bu marşı oturarak çok kolay bir şekilde yazmadı, yazdırmadı. İkincisi de, bu şiir okunduğu zaman her bir satırı içimizi titrettiğine göre demek ki bizde de halen bir şeyler var. Bu millet içindeki vatan sevgisinden bir şey kaybetmediğini 15 Temmuz gecesi gösterdi. İstiklaline sahip çıktı ve hiçbir şeyden korkmadı. Zırhlı araçların önünde durabildi. Ne için durdu? İstiklali için durdu, geleceği için durdu. Bizler bu duyguyla ve bu düşünceyle yaşadığımız sürece vatanımızın kıymetini, bayrağımızın kıymetini bildiğimiz müddetçe; Allah, inşallah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmayacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle Mehmet Akif ERSOY’u, bütün şehitlerimizi ve ebediyete göç etmiş gazilerimizi bir kez daha rahmetle anıyorum.” şeklinde sözlerin tamamladı.
Vali HAKTANKAÇMAZ’ın konuşmasının ardından Kırıkkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Yrd.Doç.Dr. Gülten BULDUKER “Mehmet Akif’in Hürriyet Anlayışı” adlı bir konuşma yaptı.
Dereceye giren şiirlerin okunması, Kurtuluş Savaşı ve İstiklal Marşı konulu oratoryo ve konu ile ilgili dramanın sergilendiği programda 15 Temmuz’u anlatan bir sunum gerçekleştirildi.
Program, Dereceye giren öğrencilere Vali HAKTANKAÇMAZ, tarafından ödüllerinin verilmesi ile sona erdi.(13.03.2017)