İstiklal Marşı´nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy´u Anma Programı gerçekleştirildi...
“İstiklal Marşı´nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy´u Anma” Programı gerçekleştirildi.
İl Kültür Merkezinde, İstiklal Marşımızın 12 Mart 1921´de TBMM tarafından kabulünün 97. Yıldönümü ile milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy´u anma günü dolayısıyla düzenlenen programa, Vali Haktankaçmaz´ın yanı sıra, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Selami Arslan, Belediye Başkan Vekili Mutlu Erol Bakır, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Cesur Aykul, Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Yıldız, İl emniyet Müdürü Mahmut ÇORUMLU, İl Jandarma Komutanı J. Alb. İbrahim Ayhan VURAL, Milli Eğitim Müdürü İsmail ÇETİN ile kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı´nın okunması ve ardından Kur´an-ı Kerim Tilaveti ile başlayan törende günün anlam ve önemini belirten konuşmalar İl Milli Eğitim Müdürü İsmail Çetin ile Şube Müdürü Gülnihan Akyürek tarafından yapıldı.
Törende konuşan Vali Haktankaçmaz ise, İstiklal Marşı´nın bir marş olmaktan öte bu milletin büyük azim, fedakarlık ve topyekün vermiş olduğu mücadelenin destansı tarihi olduğunu söyledi.
İstiklal Marşı´nın milletin bir diriliş destanı olduğunu vurgulayan Vali Haktankaçmaz, “1920´de Milli Mücadelenin başladığı zor yıllarda İstiklal Marşı yazılması ile ilgili bir karar alınır. Özellikle de millete, o kahraman evlatlara cesaret vermek için. O çağrı sonucunda 700´den fazla şiir başvurusu olmuş ama bunların hiçbiri İstiklal Marşı olmaya layık görülmemiş, daha sonra Burdur milletvekili Mehmet Akif Ersoy´un yazdığı şiir İstiklal Marşı´mız olarak kabul edilmiştir. İstiklal Marşı´nın her kelimesini özümseyerek okumak, her defasında yeniden anlamak gerekir ama Mehmet Akif´i de tanımak lazım. Onu ancak eserleriyle anlayabiliriz. O bir dava ve aksiyon adamıydı. ´Allah bu devlete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın´ diyecek kadar vatanperver, tarihini bilen bir insandır. Onun yetiştirmek istediği ve tarif ettiği Asımın nesli; vatanını ve bayrağını seven, tarihini bilen, geleceğine yönelik vizyonu olan nesildir. Mehmet Akif bunun en güzel örneği olmuştur.” dedi.
Törende konuşan Milli Eğitim Müdürü İsmail ÇETİN “Vatan mücadelesi verilen o buhranlı günlerde bir istiklal marşı gündeme gelmiş ve bunun için yarışma açılmış, komisyon gelen eserleri değerlendirmiş ve layık bir eser bulunamamış. Bunu üzerine 5 Şubat 1921 de devrin milli eğitim bakanı, Mehmet Akif’e bir mektup yazarak bu marşı kendisinden yazmasını rica etmiş Akif’in kabul etmediği ödül meselesinin de bir şekilde halledilebileceğini söylemiş. Sonunda istiklal marşı yazılmış 97 yıl önce bugün o günkü milletvekillerinin ayakta alkışlarıyla 3 defa okunarak kabul edilmiş. 97 yıldır gururla söylüyoruz, kıyamete kadarda söyleyeceğiz…”
Konuşmaların ardından resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere hediyeleri verildi.
Tören, Süleyman Demirel Anadolu Lisesi´nin hazırladığı “İstiklal´e Giden Yol” adlı oyun ile Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi´nin hazırladığı İstiklal Marşı oratoryosunun ardından son buldu. (12.03.2018)