İstiklal Marşının 95. Yıldönümü, İl Kültür Merkezinde düzenlenen bir törenle kutlandı
Atatürk Anadolu Lisesinin hazırladığı Kutlama Programına; Vali Yardımcımız ve Vali Vekilimiz Abdullah Aslaner, Garnizon Komutanı Tümgeneral Asım KOCAOĞLU, Belediye Başkan Yardımcısı Harun ULUSOY, İl Jandarma Komutanı Albay İsa ÇAKMAK, İl Emniyet Müdürü Hasan ONAR, İl Milli Eğitim Müdürü İsmail ÇETİN, davetliler ve öğrenciler katıldı.
Programda konuşma yapan İl Milli Eğitim Müdürü İsmail ÇETİN: “ Sayın Valim, Sayın Garnizon Komutanım, Sayın Belediye Başkan Vekilim çok değerli Öğretmenler, Sevgili Öğrenciler, Hanımefendiler ve Beyefendiler ve basınımızın çok değerli temsilcileri bugün 12 Mart. Tarihimizde önemli birçok gün var, 12 Mart’ ta bunlardan ve belki de manevi anlamda en önemlilerinden birisi. Nedir bunun önemi? Bunun önemi ülkemizin bağımsızlığını, milletimizin varlığının, birliğinin bütünlüğünün emaresi, nişanesi olan istiklal marşımız 1921 yılında bugün kabul edilmiştir. Bugün hem İstiklal Marş’ımızın kabulünü hem de İstiklal Marş’ımızın yazarı büyük şair Mehmet Akif’ i rahmetle anmak gayesiyle toplanmış bulunuyoruz. Ben hepinize hoş geldiniz diyor, saygılar sunuyor ayrıca bu programı hazırlayan arkadaşlarıma da emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum.
Konuya giriş ve programı açış olması bakımından birkaç cümle söylememiz gerekirse Mehmet Akif gerçekten ülkemizin, tarihimizin en sıkıntılı en muhataralı döneminde düşmanların dört koldan bütün cephelerden üzerimize geldiği, yer yer Anadolu’nun işgallere uğradığı bir döneminde, bir şair olarak üzerine düşen görevi en hassas bir şekilde hissetmiş ve bunu en derin şekilde şiirinde, sanatında ifade etmiştir…
Çanakkale Zaferi, Çanakkale savaşı O nun için çok önemlidir. Bursa’nın işgali ve Osmanlı Devletinin kurucularının mezarının tekmelenmesi onun adeta yüreğinin dağlanmasıdır. Yine ordumuzun Eskişehir, Kütahya muharebelerinde geriye çekilmek zorunda kalması Sakarya illerine gelmesi onun için büyük bir sorundur. O bütün bu sorunları ta iliklerinde hisseden bunlarla ilgili halkımızı vatandaşımızı uyarmaya askerimizi yüreklendirmeye çalışan büyük bir şairdir ve İstiklal Marşı’nın da, Çanakkale Savaşı’nın da adeta sembolü olmuştur. Ben sözümü fazla uzatmak istemiyorum Bu nedenle bugün onu rahmetle anıyor, onunla birlikte geçmişten geleceğe bütün şehitlerimizi aynı şekilde rahmetle anıyor, Akif’in bahsettiği Asımın nesli duyarlılığı ile ülkemizin özellikle güneydoğusunda bu ülkenin birliğini dirliğini varlığını bütünlüğünü korumak için mücadele eden bütün asker, sivil, polis, vatandaşlarımızı, kardeşlerimizi de bu şekilde selamlıyor, şehitlerini rahmetle anıyor, toplantıya katıldığınız için hepinize teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum.”
Programda, Yrd. Doç. Dr. Gültekin Bulduker, “Mehmet Akif Ersoy şiirlerinde Çalışma Ruhu” isimli bir sunum yaptı.
Sunumdan sonra, Kırıkkale Atatürk İlkokulu öğrencileri tarafından hazırlanan “Akif’in Duası” adlı dramayı ve oratoryo sunumu yapıldı.
Daha sonra, Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından il genelinde İstiklal Marşının Kabulünün 95. Yıldönümü münasebetiyle tüm yaş katagorilerinde dereceye giren öğrencilere ödülleri, Vali yardımcımız ve Vali Vekilimiz Abdullah ASLANER, Garnizon Komutanı Tümgeneral Asım KOCAOĞLU ve İl Milli Eğitim Müdürü İsmail ÇETİN tarafından verildi.(12.03.2016)