Engelli bireylerin aile ve toplum içerisindeki yeri ve karşılaştıkları sorunların çözümü ve gençlerimiz arasında engelli bireylere karşı sosyal sorumluluğu arttırmayı amaçlayan "Görmem İçin Sen Varsın" Projesi kapsamında, Müdürlüğümüz Ar-Ge birimi il merkezindeki 20 lisemizde öğrenim gören 5000 lise öğrencisine sosyal sorumluluk eğitimleri vermeye çalışıyor.
Projemiz, Ar-Ge görevlisi Mustafa Can HİÇYILMAZ koordinatörlüğünde, görme engelli eğitimci yazar Bekir AKDENİZ tarafından okulların konferans salonunda görme engelli bireylerin karşılaştığı güçlükler, trafikte görme engelli bireye nasıl yol verilir, yayalar tarafından karşıdan karşıya nasıl geçirilir ve onların trafikte nasıl farkedilebileceği gibi konularda 40 dakikalık uygulamalı ve anlatımlı bir eğitim çalışmasıdır. Bu eğitim çalışmalara katılan öğrencilerle interaktif bir şekilde soru cevap ve görüş metodu da kullanılarak, onların görme engelli bireylerine karşı duyarlılıkları arttırılması hedeflenmektedir.
Bu hafta Beşir Atalay Anadolu İmam Hatip Lise´sindeki eğitime İl Milli Eğitim Müdürümüz İsmail ÇETİN de katıldı. Gayet verimli ve neşeli bir şekilde geçen söyleşi tadındaki bu eğitim, öğrenciler tarafından ilgiyle karşılandı.
İl Milli Eğitim Müdürümüz İsmail ÇETİN; "Türkiye´de bulunan 8.5 milyon kayıtlı engellinin ve onlara destek olan aileleriyle birlikte 20 milyon kişinin toplumun vazgeçilmez bir parçası olduğu bilincinin yeteri kadar yaygınlaştırılmamış ve engellilere yönelik farkındalığın arzu edilen düzeye ulaşmamış olması bu projeyi hazırlamaya yöneltmiş bulunmaktadır. Sosyal sorumluluk projelerimiz yeni eğitim öğretim yılında da devam edecektir." şeklinde açıklamalarda bulundu.
Öğrencilere verilen eğitim konuları
- Görme engelli bireylere nasıl trafikte yol verilir.
- Toplu taşıma araçlarına binme oturma ve inmede yapılması gereken işlemler
- Görme engelli bireylere dokunmak kendini tanıtmak ve hitap etmek
- Engelli bireylerin misafirlikte bulunduğu esnada ev sahibi tarafından yapılacak yardımlar
- Engelli bireyle tokalaşmada nasıl bir işaret kullanılır
- Engelli bireylerin telefon, internet ve mail, sosyal medya kullanımı.
- Engelli bireyin kaldırımlarda karşılaştığı güçlükler
- Engelli bireyin toplum ve komşu ilişkileri
- Engelli bireyin komşu ve aile içi yaşayış biçimleri karı koca ve çocukların anlaşma ve evde yemek yapma, hazırlama şartları
- Görme engelli bireyin baston kullanması ve ne anlama geldiğinin sağlıklı birey tarafından anlaşılması
- Her insanın engelli bir birey olabileceği
- Engelli bireylerin toplumdan beklentileri
- Toplumun görme engellilere karşı ön yargılı olmaması için farkındalık çalışmaları