KIRIKKALE İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

"Görme engelli birine yardım etmek istediğinizde ona dokunun"



 

Görme engelli eğitimci yazar Bekir Akdeniz, toplumda görme engellilere yönelik yeterince bilinç oluşmadığını belirterek, görme engelli birine yardım edilmek istendiğinde kişinin kendisini tanıttıktan sonra görme engelliye mutlaka dokunması gerektiğini söyledi.

Akdeniz, hayata geçirmiş olduğu "Görmem İçin Sen Varsın" projesinin tanıtımı kapsamında engelli bireylerin aile ve toplum içerisindeki yeri ve karşılaştıkları sorunların çözümü ile engelli bireylere karşı sosyal sorumluluğun arttırılmasına yönelik bilgilendirme seminerlerine devam ediyor.

Projenin tanıtımı için okullardaki çeşitli kademlerde eğitim gören öğrencilerle bir araya gelen Akdeniz, görme engelli bireylerin karşılaştıkları güçlükler, trafikte görme engellilerin durumu, engelli karşıdan karşıya nasıl geçirilir ve onların trafikte nasıl farkedilebileceği gibi daha birçok konuda bilgiler veriyor. Seminerlerinde zaman zaman uygulamalar da yapan Akdeniz, toplumda her yaş gurubunda görme engelli bireylere karşı daha duyarlı olunmasına dikkat çekiyor.

Millî Eğitim Müdürü Yusuf Tüfekçi, başarılı çalışmalarından dolayı Akdeniz'e teşekkür ederek, görme engellilerin hayatını kolaylaştıran bu projenin tanıtılmasının ve her bireyde mutlaka bu bilincin oluşması gerektiğini söyledi.

Projenin daha çok kişiye ulaşması gerektiğini belirten Tüfekçi, "Böyle önemli bir projede üzerimize düşen görevi yapmaya her zaman hazırız. Engellilerimizin hayatının kolaylaşması, karanlıkların aydınlık olması için daima onların yanındayız. Okullarımızdaki bilgilendirici seminer çalışmaları da oldukça faydalı olmaktadır. Öğrencilerimizin bu konuda daha duyarlı olmaları gelecek nesiller adına oldukça umut verici. Bu sorumluluğumuzu mutlaka layıkıyla yerine getirmemiz gerekir" dedi.

Seminer faaliyetleriyle ilgili bilgiler veren Akdeniz de yaptığı açıklamada, projeyi ilk olarak 2015 yılında Bahşılı ilçesinde hayata geçirdiklerini aktardı.

Her bireyin mutlaka bir hayalinin olması gerektiğini hatırlatan Akdeniz, "Yola çıkarken yolumuzda aşmamız gereken engeller vardı. Biz bunun hiçbirisine aldırış etmeden yolumuza devam ettik. Çünkü insanın bir hayali olmalı. Benim de bir hayalim vardı. Hayal gücü olmayan insanların kanatları da olmaz. Yaşınız kaç olursa olsun hayallerinizden asla vazgeçmeyin. Allah'a şükür şuana kadar 10 bini aşkın gemcimize engelli ile ilgili eğitim seminerleri verdik. Çünkü insanlar bir görme engelli ile nasıl konuşacaklarını, nasıl iletişime geçeceklerini bilmiyorlar. Görme engelliyi yolun karşına nasıl geçireceklerini dahi bilmiyorlar. Kısacası toplumun birçok kesimi engellinin özelliklerini tanımıyor, bilmiyor. Çünkü bu konu toplumda yeterince anlatılmamış. İşte biz de farkındalığın oluşması için çıkmış olduğumuz bu yolda her gün güzel adımlar atmaya, geleceğimizin genç dimağlarıyla buluşmaya devam ediyoruz." dedi.

Kendisinin 26 yaşına kadar gören birisi olduğuna dikkat çeken Akdeniz, "Toplumda her birey engelli adayı. Ben de onlardan biriydim. Daha sonraki süreçlerde mücadele vererek çalışmalarıma her gün bir yenisini daha ekledim. Bu kapsamda 2019 yılında Kırıkkale'de engelliler çalıştayı düzenledik ve yine ilk engelli fuarının açılışını yaptık. Projenin tanıtımıyla ilgili sadece il geneline değil başka illere de ışık olmaya çalıştık. Oldukça zengin bir içeriğe sahip 2 bin adet dergiyi Türkiye geneline dağıtımını gerçekleştirdik. "

Akdeniz, engelliliğin bedenlerde değil, yüreklerde ve zihinlerde olduğunu, en büyük engelin ise sevgisizlik olduğunu belirterek, vermiş oldukları eğitim seminerleri sayesinde insanların yüreklerine dokunmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

 

09-03-202209-03-202209-03-2022

Fabrikalar Mah. Ulubatlı Hasan Cad. B Blok No39 71100 Merkez/KIRIKKALE - Valilik Binası 0 (318) 224 61 04 / 224 61 06 / 224 61 07 / 224 61 08 / 222 01 33 / 222 01 44

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.