Kırıkkale Milli Eğitim Müdürlüğü olarak 2018-2019 eğitim öğretim yılının I. döneminden itibaren, ilimizde eğitimin tüm kademelerinde sosyal kültürel ve sportif etkinliklere çeşitlilik kazandırma, ilimizin eğitim başarısını arttırma, kendine güvenen, çözüm odaklı, geleceğe umutla bakan sağlıklı, mutlu bireyler yetiştirme amacıyla Kırıkkale´de “Eğitimde Yeni Vizyon Kırıkkale” Projesini başlatmış bulunmaktayız.
“Eğitimde Başarıyı Arttırma Projesi”, Okul Öncesi, Temel Eğitim, Ortaöğretim, Mesleki Eğitim ve Yaygın Eğitim Kurumlarında çağdaş eğitim düzeyine ulaştırılması adına öğrencilerimizin başarılarının ve öğretmenlerimizin yetkinliklerinin arttırılması, okullarımızın fiziki yapısının iyileştirilmesi, hijyen koşullarının sağlanması, sağlıklı ve güvenli ortamın oluşturulması, sosyal etkinliklerin artırılması, veliler ve çevre ile işbirliği sağlanarak eğitim- öğretim farkındalık düzeyinin üst seviyelere çıkmasına yönelik gerçekleştirilen faaliyetlerden oluşmuştur.
Bu faaliyetlerin ilk basamağı olan yol haritasının çizilmesine öncülük edecek ve Kırıkkale’de ilk defa gerçekleştirilecek olan Eğitim Çalıştayı, 10-12 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek ve 3 gün sürecek.
Bu gün ilk aşaması olan Eğitim Çalıştayının Açılış Programı Valilik Konferans salonunda saat 10.00’da yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.
Açılışa, Valimiz M. İlker Haktankaçmaz, Belediye Başkan Yardımcısı Vedat Genç, Milli Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri Daire Başkanı Emine Azdiken, Başkent Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Servet Özdemir, Vali Yardımcılarımız, İlçe Kaymakam ve Belediye Başkanlarımız, Daire Amirleri, Milli Eğitim Müdürümüz Yusuf Tüfekçi, Siyasi Parti Temsilcileri, Sendika Temsilcileri, Kırıkkale Üniversitesi yöneticileri ve akademisyenleri, yöneticilerimiz ve öğretmenlerimiz, Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri, çeşitli kurumlardan yetkililer, Okul Aile Birliği Başkanları ve veliler katıldı.
“Kıyameti koparmamız lazım…”
Programda Konuşan Valimiz Haktankaçmaz, “Bu gün 2018-2019 Eğitim-Öğretim yılının hemen arefesinde bu çalıştay ile hazırlıklarımızı gözden geçirmek, önümüzdeki eğitim öğretim yılı içinde yapılacak çalışmaları, sizlerle birlikte tartışmak üzere bir araya geldik. Hafta sonu Milli Bakanımızın “eğitimde artık bir şeyler yapmak değil kıyameti kopartmamız lazım” demişti. Milli Eğitim Müdürümüz ve ekip arkadaşlarının birlikte hazırladığı “Eğitimde Yeni Vizyon Kırıkkale” belgesinde ortaya konulan çalışmaların, Kırıkkale ölçeğinde büyük olmasa da küçük bir kıyamet kopartacağı kanaatindeyim. Bu gün ve yarın yapılacak çalışmalarda hem bu vizyon belgesi sizlerin onayınıza ve görüşlerinize sunulacak, hem de 16 masada farklı konularda Kırıkkale’de eğitimde sorunlar ve çözüm önerileri tartışılacak. Eğitim her şeyin başı. Türkiye geneli eğitim ortalamasına baktığımız zaman Kırıkkale iyi bir yerde. Ancak iyinin ve mükemmelin sınırı yok. Her zaman iyinin bir adım ilerisini hedeflemek lazım. İnşallah yapılacak bu çalışma bir yıl boyunca bir kısmı kısa vade bir kısmı orta vade bir kısmı uzun vadede sonuçlar gösterecek. Bu çalışmalar Kırıkkale’miz deki eğitime yeni bir nefes yeni bir heyecan kazandıracak. Ben buna inanıyorum. Diğer kurumlarımızda buna benzer çalışmalar yapacağız. Ben hepinize bu çalışmaya katkılarınızdan dolayı teşekkür ediyorum. Çocuğa yapılan yatırım geleceğe yapılan yatırımdır. Bana göre yapılan yatırımların en değerlisi budur.” ifadelerinde bulundu.
Çeşitli sebeplerle programımıza katılamayan Milli Eğitim Bakanımız Ziya Selçuk’un, AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can’ın ve Bakanlığımız Talim terbiye Kurulu Başkanı Alparslan Durmuş’un, göndermiş oldukları mesajlar programda okundu.
Milli Eğitim Müdürümüz Yusuf Tüfekçi, Eğitimde Yeni Vizyon Kırıkkale Projesi ve Kırıkkale Eğitim Çalıştayı Programının tanıtımını yaptı.
Müdürümüz Tüfekçi: “Sayın Valim, değerli konuklar 2018-2019 eğitim-öğretim yılı içerisinde uygulamaya koyacağımız “Eğitimde Yeni Vizyon Kırıkkale” Projesinin tanıtımı ve Eğitim Çalıştayımızın açılış programına hepiniz hoş geldiniz. Öğretmenlik bir meslek değil çağrıdır. Bu çağrı insanların içinde yaşamış oldukları topluma karşı bir yükümlülük duygusundan kaynaklanır. Peki bizim ne yükümlülüğümüz vardır? Öğretmenin sınıfa girmesi yetmez. Yüreklere girmesi lazım, zihinlere girmesi lazım. Evlere girmesi lazımdır. “
Öğretmen memur değil mesuldür.
Öğretmenlik aşk mesleğidir. Bizler çocuğun ruhuna dokunmalıyız. Bizler ruhların mühendisiyiz. Bunun için işimiz çok zordur.
Rollerine aşkla bağlı olanlar sahnenin ölçüleriyle ilgilenmezler. Eğitimde kaybedilecek hiçbir fert yoktur. Bizler ezberleri bozmalıyız. Klasik yönetici, klasik öğretmen ile artık yol alamıyoruz.
Milli Eğitim Bakanımız Sayın Ziya Selçuk’un dediği gibi, “bizim sivri fikirlere ihtiyacımız var. Neden Türkiye’deki sınıfların kapılarının iç tarafı aşınmıştır, dış tarafı aşınmamıştır. Çünkü sınıflara giriş hızları ile çıkış hızları arasında fark vardır. Bizler o binalarda, o masalarda neden oturduğumuzu asla unutmamalıyız. Bu mekânların hiçbiri kariyeriniz için bulunan yerler değildir. Bunların hepsi çocukların gözlerinin ışıltısını arttırmak içindir. Biz, çocuklar için buradayız. Eğitim çocukları geleceğe hazırlamak değil, şimdiye uyandırmaktır. “
Her sabah uyanınca “ Yine bir gün mü? Yeni bir gün mü?” diyoruz?
Saygı değer yöneticilerimiz ve öğretmenlerimiz, inşallah her günümüz yeni bir gün olur. Her günü yeni bir başlangıç kabul ederek yeni bir şeyler üretmeye gayret ederiz. Sizler bize el uzatmazsanız biz başarıya ulaşamayız. Hedefimiz Kırıkkale’de eğitimi zirveye taşımaktır. Bu gün ilk adımı atmış bulunuyoruz. Hepinize başarılar diliyor, mutlu bir nesil, mutlu bir gelecek temenni ediyorum” diyerek Eğitimde Yeni Vizyon Kırıkkale projesinin içerisinde yer alan , Kırıkkale Eğitim Çalıştayı, Sosyal Okul Projesi, Öğretmen Eğitimleri, Ulusal ve Uluslararası Projeler, Değerli Yöneticiler Projesi, Gelecek Sizsiniz KOP Öğrenme Merkezi Çalışmaları, Eurodesk Tr71 Çalışmalar, İçimizden Birileri Projesi, Öğrenme Şenliği, Genç Şairler ve Yazarlar (Şiir Dinletisi), Anadolu Mektepleri Yazar Okumaları (Yazar Buluşmaları), İl Milli Eğitim Müdürlüğü Dergisi, Okuma Bahçeleri (Kitap Okuma Etkinlikleri), Öğretmenler Tiyatrosu, Eba (Eğitim Bilişim Ağı) Kullanımı, Okul/Kurum Web Sayfalarının Güncellenmesi, İl Ölçme Ve Değerlendirme Çalışmaları, Yeni Medya Ve Sosyal Medya Okuryazarlığı, Okur-Yazar Buluşması, Fikirkale Öğretmenler Odası Projesi, Kötülüklere Değil Bize Sarıl Projesi hakkında bilgi verdi.
Davetli konuşmacı Başkent Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölüm Başkanı, Öğretim Üyesi Prof. Dr. Servet Özdemir "Öğrenme Ekosistemi ve Okul " başlıklı bir konferans verdi.
İlgi ile dinlenen konferansın ardından Vali Haktankaçmaz, davetlimiz Özdemir’e katılımlarından dolayı hediye takdim etti.
Hediye takdimin ardından tanıtım ve açılış toplantısı sona erdi.
Çalıştay, yarın Tac Mahal Kongre Merkezinde devam edecek. İkinci günde Ar-Ge, Okul Öncesi, Temel Eğitim, Ortaöğretim, Mesleki Eğitim, Din Öğretimi, Özel Eğitim, Yaygın Eğitim, Sosyal, Sanatsal, Kültürel Ve Sportif Etkinlikler, Değerler Eğitimi, Mülteci Öğrenciler, Aile Eğitimi, Özel Öğretim, Etkili Okul Yönetimi, Eğitimde Bilişim Teknolojileri, Bağımlılıkla Mücadele masası olmak üzere 16 masa kurulup, akademisyen, sivil toplum kuruluşları üyesi, yönetici ve öğretmen olmak üzere 170 kişi görev alacak.
İki oturum halinde yapılacak olan Çalıştayda, eğitimi daha iyi noktaya getirmek adına öneriler geliştirilecek. Yapılan tartışmaların sonucunda elde edilenler, her bir oturum için ayrı ayrı sonuç bildirileri haline getirilip, bundan sonraki çalışmalar planlanacak. Daha sonra bildiri sonuçları kitapçık haline getirilip, bürokratlarımıza, STK´lara, resmi kurum ve kuruluşlara, yurt içindeki ve yurt dışındaki iş adamlarımıza gönderilip eğitim adına hep birlikte çalışmalar yürütülmesi sağlanacak.
Çalıştayın son günü 12 Eylül’de Valilik Konferans Salonunda gerçekleşecek olup, her masa kendi alanında ortaya koyduğu sonuç bildirilerini sunacak. Katılımcılara ve destek olan kişilere Plaket takdimi ardından Çalıştay sona erecek. (10.09.2018)