"Dilimizin zenginlikleri yaygınlaştırılıyor"
Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğünce 81 il genelinde hayata geçirilen "Dilimizin Zenginlikleri" projesi kapsamında il yürütme kurulu toplantısı düzenlendi. Projenin hayata geçirilmesiyle birlikte Türkçenin zenginliğinin yaygınlaştırılması amaçlanıyor.
Sosyal ve kültürel etkinlikler yoluyla öğrencilerin dilin zenginliklerini tanımalarını ve kültürleri nesilden nesile taşıyan sözcüklerle buluşmalarını sağlamak amacıyla okul öncesinden liseye tüm sınıf kademelerinde uygulanmak üzere "Sözlük Özgürlüktür" temalı "Dilimizin Zenginlikleri" projesi başlatıldı.
Bu kapsamda Kırıkkale Millî Eğitim Müdürlüğü Ortaöğretim Şubesince kurumun konferans salonunda toplantı düzenlendi.
Ortaöğretim Şube Müdürü Bülent İçbudak Başkanlığında düzenlenen toplantıda, kent genelindeki okullarda öğrencilerle birlikte yapılacak olan etkinlikler ve ayrıntıları ele alındı.
Toplantının ardından projenin detaylarıyla ilgili bilgiler veren Şube Müdürü İçbudak, "Projenin yürütme kurulu üyeleriyle bir araya gelerek toplantımızı gerçekleştirdik ve eğitim öğretim yılı sonuna kadar tüm çalışmalarımızı da planlamış olduk. Bu konuda arkadaşlarımızla birlikte önemli kazanımlar elde edeceğiz." dedi.
Türkçe kullanımının güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken İçbudak, şunları söyledi:
"Hepimizin üzerine düşen görevlerden biri de güncel ve teknolojik gelişmelere göre dilimizi zenginleştirmek, kullanılmayan hatta kullanılma oranı azalmış olan kelimelerimizin tekrar kullanılması için girişimlerde bulunmamız gerekiyor. Çevremizde öğrencilerimizin ya da erişkinlerin farklı mecralarda dilimizin hiçbir kuralına uymayan yazışmaları gördükçe üzülüyoruz. Bu nedenle bu proje ile çok önemli adımlar atacağız. Türkçe, öğrencilerimizin akademik başarılarında önemli rol oynuyor. Türkçe, öğrencilerimizin kendilerini iyi ifade edebilmelerine imkan sağlıyor. Öğrencilerimizin, çocuklarımızın iş hayatında, toplumsal hayatta, aile hayatında başarılı şekilde kendilerini ifade etmelerini istiyorsak bu konuya daha hassas yaklaşmamız gerekiyor. Öğrencilerimizin düşünce dünyalarını geliştirmek, daha çok duyan, düşünen, anlayan ve üreten bireyler olarak yetiştirilmelerini sağlamamız gerekiyor. Bu nedenle her öğrencimizin kişiliğini güçlü kılmak için Türkçe kullanımını da güçlendirmek en temel görevlerimizden birisidir. Türkçeyi zenginliği ve canlılığı ile bir medeniyet dili hâline dönüştürmek ve bu medeniyet diliyle bir kültür üretmek zorundayız. Dilimiz canlı ve her geçen gün genişliyor, büyüyor. Dilimizin tek ihtiyacı, onun kıymetini bilecek olanları yetiştirmektir."
Şube Müdürü İçbudak, projenin uygulanmasında öğretmenler arasında branş ayrımı olmadığını, okullardaki tüm öğretmenlerin projeye destek vereceğini belirterek, toplumdaki her kesimden bireylerin gündelik hayatta kullandıkları kelime sayılarının da artırılması yönünde adımların atılmasını arzu ettiklerini hatırlattı.
İçbudak, tüm kademelerde öğrencilerin sözlük tasarım yarışmaları, ilin en iyi cümlesi, hikaye yazma, eser okuma, beyit ezberleme, anahtar kelimelerle hikaye anlatma, aile buluşmaları gibi daha birçok sosyal ve kültürel etkinliklerde görev alacaklarını sözlerine ekledi.
Toplantıya, temsilci okul yöneticileri ile farklı branşlarda görev yapan kurul üyesi öğretmenler katıldı.
Projenin detayları ile ilgili merak edilen soruların cevaplandırılmasının ardında toplantı son buldu.