“Danışman Öğretmen Eğitim Semineri” Yapıldı.
2016 Şubat ayı içerisinde gerçekleştiren öğretmen atamaları neticesinde öğretmenlik stajını ilimizde yapacak 125 aday öğretmenlerin yetiştirilmesi için; 22-24 Şubat 2016 tarihleri arasında “Danışman Öğretmen Eğitim Semineri” düzenlenmiştir. İl Kültür Müdürlüğü konferans Salonunda 22 Şubat 2016 Pazartesi saat 9.00 da başlayan söz konusu seminere muhtelif branşlar da 192 öğretmenimizin katılmış olup, açılışa Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü Veri Analizi ve Politikalar Daire Başkanı Şerafettin CANKURT, İl Milli Eğitim Müdürü İsmail ÇETİN, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcıları, Şube Müdürleri, İlçe Milli Eğitim Müdürleri katılmışlardır.
Program Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.
Açılışta konuşan CANKURT; “Usta çırak ilişkisi öğretmen yetiştirme sürecimizin bir parçası olarak günümüze kadar gelmiştir. Bugün bir okulun başarısı %30 öğretmenin niteliği ile alakalı olduğu, %30’u öğrencinin hazır bulunmuşluk seviyesi, diğer %30’u ise okulun kültürü ile alakalı, bunun dışında geriye kalan %10 ise öğrencinin bulunduğu ortam, ailesinin gelir durumu, kendine ait odasının olup olmadığı gibi etkenlerin yer aldığı söylenmektedir. Eğitimi teknolojik olarak incelediğinizde eğitimin en önemli teknolojik öğesinin insan olduğu ortadır. Öğretmenin yeterliliğinde iki tane önemli unsur vardır. Bir tanesi üniversite aldığı eğitim, diğeri mesleğinin ilk yıllarında edindiği izlenim, tecrübe. Bunlar öğretmenin yeterliliğini etkileyen en önemli iki faktördür. Üniversitede alınan alan eğitimi kadar önemli olan izlenim ve tecrübe, üniversitedeki eğitimle geçiştirilip öğretmenimiz direk uygulamanın içerisine sokuluyordu. Daha eline tebeşir dahi almamış öğretmen adaylarımız sınıfa girip ders anlatıyorlardı. Aday öğretmenlerin bilgiden önce rol model davranışa ihtiyacı var. Yaklaşık 125 tane arkadaşımız sizlere emanet edilecek. Sizleri takip edecekler, işimiz mezara kadar devam ettiği için bu sorumluluktan kaçmamız mümkün değil. Size emanet edilecek öğretmen adayı arkadaşlarınıza her türlü konuda destek olmanız, her türlü konuda örnek olmanız lazım…” Dedi.
“İnsan, insan gölgesinde yetişir”
ÇETİN; “Bizim Bakanlığımızın bir sloganı var; “İnsan, insan gölgesinde yetişir” gerçekten de bizim kültürümüzde çırakların ustaları vardır. Bakanlığımız bu yıl öğretmen yetiştirme konusunda yeni bir strateji, yeni bir yöntem belirledi. Bunun ilk uygulaması için bugün burada toplanmış bulunuyoruz. Şimdiye kadar öğretmeni nasıl yetiştirdik? Gencimiz 21-22 yaşında üniversiteden mezun oldu. Biz onu aldık sınıfa koyduk, dedik ki bu sınıf senin. Ona bu konuda yardımcı olacak herhangi bir yöntem belirlemedik. Onu öğrencileriyle baş başa bıraktık. İşte bu sene Bakanlığımız mezun olan öğretmenlerimizi hemen sınıfa sokmayalım, onları tecrübeli öğretmenlerimizin yanında Eylüle kadar devam edecek süreç içerisinde rehberlik yapalım. Öğretmenimizle derse girsin, zaman zaman öğretmenimiz gözetiminde ders anlatsın. İdari işler konusunda idarede çalışsın, kurumları tanısın. Devlette işler nasıl yürüyor, öğrensin. Böylelikle öğretmenliğe daha hazır bir hale gelsin. Kendisine teslim edilen sınıflarda öğretmenliğe başladığında bir bilgi, beceri, deneyim kazanmış olsun.
Sizlere verilecek program çerçevesinde, sizin gayretlerinizle öğretmenliğe hazırlanmış olacaklar. Burada sizin rolünüz çok önemli. Açılış programına katıldıkları için Sayın Daire Başkanımıza, mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum ve siz değerli öğretmenlerimize göstereceğiniz gayretlerden dolayı şimdiden teşekkür ediyor saygılar sunuyorum” şeklinde konuştu.
Daha sonra seminer derslerine geçildi. Koordinatör öğretmen tarafından danışman eğitimine geçildi.
3 gün süren eğitimin sonunda 24 Şubat Çarşamba günü düzenlenen törenle 192 danışman öğretmene sertifikaları verildi.