KIRIKKALE İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Valimiz Sayın Ali KOLAT, Aday Öğretmenlerle Buluştu

2016  Yılı Şubat Döneminde Yetiştirilmek Üzere İlimiz Emrine Atanan   Aday Öğretmen Tanışma Toplantısı İl Milli Eğitim Toplantı Salonunda Yapıldı. Toplantıya Valimiz Sayın Ali KOLAT, İl Milli Eğitim Müdürü İsmail ÇETİN, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcıları, Şube Müdürleri ve aday öğretmenler katıldı.
Valimiz Sayın Ali KOLAT, Aday Öğretmenlerle Buluştu

                         Toplantıda konuşan Valimiz Sayın Ali KOLAT, “Sizler çalıştınız çabaladınız bu noktaya geldiniz. Bizler de bu atamalardan çok memnun olduk.  İnşallah sizlerde bu atamalardan memnun oldunuz. Kırıkkale olarak öğretmen sayısı açısından iyi bir konumdayız. Sınıflarımız gayet ferah. İlk defa rehber öğretmenle birlikte çalışma güzel bir uygulama. Bizim tarihimizde ve geleneğimizde de bu var. Bu uygulama Kaymakamlıkta da vardır. Kaymakam Refikliği adı altında bir ay eğitim görürdük. Kaymakam adayı olarak daha tecrübeli bir kaymakamın yanında eğitimimizi tamamlardık. Onun yaptığı çalışmalara yakından takip ederdik. Onun yaptığı ziyaretlere beraber giderdik. Bu vesileyle mesleği daha iyi kavrardık. Aynı çalışma sistemi müfettişlikte de vardır. Yani hemen her alanda bu uygulama yapılıyor. Dolayısıyla yapılan bu uygulama sizin için çok önemlidir. Bu süreci ciddiye alın ve önemseyin. Bu süreçte sizler hemen her alanda kendinizi geliştirmeye özen gösterin. Çocuk sınıfta öncelikle öğretmenini örnek alır. Onlar sizleri gözlerinde çok büyütürler. Sınıfta çocuklara, ileride ne olacaksınız diye sorun size öğretmen olacağız derler. Onun için sizi model olarak kabul ederler. Sizler de ona göre kendinizi yetiştireceksiniz. Artık öğretmenden öte devlet memurusunuz. Devletin temel ilkeleri temel kuralları, olmazsa olmazı ne ise o kuralları sizlerde üstlenmiş olacaksınız. Yani sıradan birisi değilsiniz artık. Devlet memurluğuna yakışmayan tavır ve davranışlar içerisine girmeyeceksiniz. Bu anlamda bilmeniz gereken hususları Rehber Öğretmeni arkadaşımız sizlere anlatacaktır. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nu mutlaka okuyun. Orada sizlerin hakları vardır. Orada yapılması veya yapılmaması gereken hususlar vardır. Bütün bunları gözden geçirmenizde yarar var. Bir de genel kültür anlamında kendinizi geliştirin. Sizlere çok şey sorulabilir. Diğer önemli bir hususta yabancı dilinizi geliştirin. Ben sınıf öğretmeniyim bana lazım olmaz demeyin. Yani hangi branşta olursanız olan mutlaka bir yabancı diliniz olsun. Başka önemsediğim bir hususta öğrencilerinize mutlaka bir enstrüman çalmasını öğretin. Yani öğrencileriniz bir enstrüman çalsın, bir folklor oynayabilsin, resim yapabilsin. Öğrencilerimizin herhangi bir alanda kendisini geliştirmesini sağlayalım. Gideceğiniz yerlerde bu hususlara çok önem verin. Çocuklarımızın geleceği sizlere teslim. Onları bizler ne kadar iyi ve donanımlı yetiştirirsek ülkemize de o kadar değer vermiş oluruz. Ben hepinize kolaylıklar diliyorum. Hem sizleri hem de ailenizi tebrik ediyorum.” dedi.

            İl Milli Eğitim Müdürü İsmail ÇETİN; “Biz senenin her günü birçok işin, birçok faaliyetin, bazen sorunun bazen sevincin bazen de etkinliğin içinde oluyoruz. Bugün de, önemli sevinçli günlerimizden birisi. Çünkü Şubat döneminde Bakanlığımızca KPSS sonuçlarına göre atanan 30 bin öğretmenden 128 tanesi ilimizde adaylık eğitimini almak için başvuru yaptılar. Biz o arkadaşlarımızı ilimizdeki daha önceden belirlediğimiz danışman öğretmen arkadaşlarımızla eşleştirdik. Bu arkadaşlarımızla tanıştılar. Onlarla birlikte aşağı yukarı Eylül ayına kadar sürecek olan öğretmenlik adaylık döneminin ilk adımını atmış oldular. Milli Eğitim Bakanlığı sanki ülkemizin en büyük işveren kurumu durumunda. Bakanlık yaklaşık 895 bin öğretmeniyle ve diğer çalışanlarıyla 950 bin civarında personeliyle yani yaklaşık bir milyona ulaşan ailesiyle büyük bir kesimi oluşturmaktadır. Her sene on binlerce genç arkadaşımız aramıza katılmakta, bu da bizi mutlu etmektedir. Bu yılda Şubat dönemi için sadece 30 bin arkadaşımız daha bu aileye katılmıştır. Öğretmenlik bir kariyer mesleğidir. Daha önceki uygulamalarda, okuldan çıktığınızda hemen sınıfa girerek başlanan bir meslek olarak zaman zaman sıkıntılar yaşanıyordu. Öğretmenliği bize rol olarak gösterecek, bu konuda kendisinden bir şeyler öğrenebileceğimiz bir rehberimiz bulunmuyordu. Bakanlığımız, yıllardır öğretmen yetiştirme konusundaki yapılan çalışmaların ürünü olarak bu sene farklı bir konsept geliştirdi. Bundan sonrada böyle devam edecek. Yeni atanan bir öğretmenimiz belli periyotlar dâhilin de rehber öğretmeni ile birlikte sınıfa girecek. Zaman zaman onun dersini izleyecek, zaman zaman onun gözetiminde ders verecek.

Tabi ki öğretmenlik sınıfta ders vermekle bitmiyor. Sistemi tanımak gerekiyor, devleti tanımak gerekiyor, kurumları tanımak gerekiyor, kurumların işleyişini tanımak gerekiyor. Devletimizin protokol kurallarını öğrenilmesi gerekiyor. İşte bu öğretmenlik eğitimini alırken aynı zamanda bunları da öğrenmek için zamanınız olacak. Çeşitli kurumlar da, il ve ilçe müdürlüklerimizde, icabında Sayın Valimizin müsaadeleriyle Valilik kurumunda, diğer kurumlarımızda, belediyelerimizde; Türkiye’nin devlet sistemi nasıl yürüyor, işlerin nasıl halledilmesi gerekiyor, bunlarla ilgili bilgilendirmelerimiz, çevremizi tanıyacak birtakım etkinliklerimiz olacak ve eylül ayına kadar bu şekilde beraber olacağız.

Siz önümüzdeki yıl eylül ayında okullar açıldığında kendi sınıflarımızda derse başladığınızda öğretmenlik konusunda bir hayli donanım kazanmış olarak avantajlı bir şekilde mesleğe başlamış olacaksınız. Bakanlığımızın slogan olarak benimsediği “İnsan, insan gölgesinde yetişir” sözü gibi bizim kültürümüzde bulunan usta-çırak ilişkisini öğretmenlik mesleğini taşımak suretiyle oluşan bu yeni yöntem ile ilk andan itibaren daha başarılı bir öğretmen modeli oluşturmak istenmektedir. Ayrıca bunun yanı sıra öğretmenlerimizin mesleğe başlayışında el yordamıyla, deneme yanılma yoluyla hareket etmesinden ziyade bilinçli bir şekilde derslere başlaması için böyle bir yol seçildi. Sizde bu yolun ilk yolcuları olarak öğretmenlik mesleğine adım atmış oluyorsunuz. Hepinize hayırlı olsun diyor, meslek hayatınızda başarılar diliyorum.” dedi.

                   Toplantı sonunda Valimiz Sayın Ali KOLAT ve İl Milli Eğitim Müdürümüz İsmail ÇETİN Aday Öğretmenlerle hatıra fotoğrafı çekildiler.

03-03-201603-03-201603-03-201603-03-201603-03-201603-03-201603-03-2016







Fabrikalar Mah. Ulubatlı Hasan Cad. B Blok No39 71100 Merkez/KIRIKKALE - Valilik Binası 0 (318) 224 61 04 / 224 61 06 / 224 61 07 / 224 61 08 / 222 01 33 / 222 01 44

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.