KIRIKKALE İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

"LGS'ye hak ettiğinden büyük anlam yüklemeye çalışmayın"



 

4 Haziran Pazar günü Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavına girecek öğrencilere uzmanlardan önemli tavsiyeler geldi. 

Sınavlara beklenenden fazla yüklenen anlamın stres düzeyini olumsuz yönde etkilediğini belirten uzmanlar, "Bu nedenle bu sınavı 'hayatınızın anlamı', 'her şeyin sonu' olarak değil, geçmeniz gereken bir aşama olarak görmeniz sizin için daha rahatlatıcı olacaktır. Bu sınav öğrencilerin edindikleri bilgi düzeyini ölçmektir" ifadelerini kullandı.

Millî Eğitim Müdürlüğü Rehberlik ve Araştırma Merkezi Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Bölüm Başkanı Yavuz Ertekin LGS sınavına girecek adaylara yönelik açıklamalarda bulundu.

Ertekin, öğrencilerin bir yıldır yoğun bir tempo geçirdiklerini hatırlatarak, "Hazırlanmakta olduğunuz LGS sınavına az bir zaman kaldı. Yorucu ve stresli geçen bir maraton gibi düşünebileceğiniz sürecin sonuna yaklaştınız. Bu yorgunluğunuzu atacağınız yaz tatiline de az bir sure kaldı ve bol bol dinlenebileceksiniz. Sınavlar eğitim yaşantınızın birçok evresinde karşınıza çıkacaktır. LGS bunlardan sadece bir tanesi. Ne ilki, ne de sonuncusu. Hayatınızda girdiğiniz en önemli sınav da olmayacak. Bu nedenle LGS'ye hak ettiğinden büyük anlam yüklemeye çalışmayın. Çünkü sınavlara yüklediğiniz anlam stres düzeyinizi etkiler. Bu nedenle bu sınavı "hayatınızın anlamı", "her şeyin sonu" olarak değil, geçmeniz gereken bir aşama olarak görmeniz sizin için daha rahatlatıcı olacaktır. Bu sınav öğrencilerin edindikleri bilgi düzeyini ölçmektir." dedi.

Sınav öncesi öğrencilere bazı hatırlatmaların faydalı olacağına değinen Ertekin, şunları söyledi:

Uyku düzeninizi sağlayın. Sınav gününe kadar, çok geç olmayan belli bir saatte yatıp sabah da aynı saatte uyanmaya çalışın. Bu sayede sınav akşamı daha rahat uyuyup sabahında da daha rahat kalkabilirsiniz.

Yorucu fiziksel aktivitelerden kaçının. Son hafta kendinizi bedenen çok fazla yoracak ya da sakatlanmanıza neden olabilecek etkinlikler yapmayın. Sınav öncesinde üşütüp hasta olmanızı sağlayacak durumlardan da kaçının. Hasta hasta sınava girmek sizin motivasyonunuzu olumsuz etkileyecektir.

Son bir haftada yeni konu öğrenmeye çalışmayın. Bol bol deneme sınavı çözün ve yaptığınız yanlışları muhakkak kontrol edin.

Sınavdan birkaç gün öncesinde yürüyüş gibi açık havada egzersiz ve rahatlatıcı faaliyetler yapılabilir. Uyku ve dinlenmeye de dikkat edilmelidir. Stres ve endişe seviyesi nefes egzersizleriyle azaltılabilir. Yavaşça burundan derin nefes alıp vermek sınav öncesinde sakinleşmeyi sağlayabilir.

Sınav hazırlıklarınızı kalem, silgi, açacak, su vb. akşamdan hazırlayın.

Sınav sabahı

Her zamanki gibi bir kahvaltı yapın, kahvaltınıza yeni bir besin eklemeyin. Bu hem sürpriz reaksiyonlara neden olabilir, hem de gereksiz yere stresinizi artırır.

Rahat kıyafetler giyin, kan dolaşımınızı bozacak dar giysilerle sınava gitmeyin.

Sınav yerine 30 dakika kadar erken gidin ortama adapte olun.

Sınavda sözel bölüm bittikten sonra 45 dakikalık boşluk olacak. Bu dinlenme arasında arkadaşlarınızla bir araya geldiğinizde, bir önceki sınav hakkında kesinlikle konuşmayın. Yanlış yaptığınızı anladığınız bir soru bile bir sonraki sınav performansınızı olumsuz etkileyebilir. Böyle bir riske girmeyin.

Sınavda;

Sınav başlamadan az önce ya da sınav esnasında stresiniz artarsa nefes egzersizi yapın. Burundan derin bir nefes alarak yavaş yavaş ağzınızdan verin. Bunu 4-5 kez tekrarlayabilirsiniz. Bu sizi gevşetir.

Gözetmen öğretmenin hatırlatmalarını dikkatlice takip edin.

Pek çok öğrenci kimi zaman heyecandan kimi zaman ise çok hızlı okumaktan dolayı soru kökünü iyi okumuyor. 'olamaz, değildir, yanlıştır' gibi olumsuz ifadelere dikkat edin. 

Kitapçık türünüzü doğru işaretlediğinizden emin olun.

Bir soruya çok fazla zaman harcamayın, işaretleyip boş bırakarak diğer soruya geçin. Takıldığınız sorularda gereksiz vakit harcarsanız, kalan sorularda yetiştirememe korkusuyla paniğe kapılıp hem yanlış yapma hem de sınavı yetiştirememe ihtimalini artırırsınız. Sınav sonunda vaktiniz kalırsa bu sorulara tekrar dönebilirsiniz.

Uzun ve şekilli, grafikli karmaşık görünen sorulardan korkmayın. Aslında bu tip sorular içlerinde bol ipucu gizleyen sandığınızdan daha basit sorular olabilir.

Sınavın zor gelmesi sizi korkutmasın. Zor sorular ve zor sınavlar herkes için zordur. Bu durumun sadece size özgü olmadığını unutmayın. Hatta bunu bir avantaj olarak görün

Sınavda yapılan en önemli yanlışlardan bir de sınav esnasında sonucu düşünmektir. Sınav esnasında 'ya başaramazsam ne yaparım' , 'kesin beklediğimden çok yanlışım çıkacak' gibi düşünceler zihninize gelebilir. Bu düşüncelerden korkmayın ancak bunların o an için gereksiz olduğunu aklınıza getirerek, bunları düşünüp vaktinizin ve konsantrasyonunuzun olumsuz etkileneceğini anlayıp sadece sorulara odaklanıp bu düşünceyi sınav sonrasına erteleyin.

Yıl boyunca katıldığınız sınavlar LGS'nin bir provasıydı. Bu sınavın da deneme sınavları gibi olduğunu düşünmek gerekiyor. Öncelikle tüm emekleriniz için kendinize ve bildiklerinizin gücüne inanmalısınız.

Sınav arasında soruları birbirinizle tartışmayın: Sınav arasında diğer adaylarla soru değerlendirmesi yapmak motivasyonu olumsuz etkileyecektir." 

Rehberlik ve Araştırma Merkezi olarak sınava girecek tüm öğrencilere başarılar dilediklerini aktaran Ertekin, "Unutmayın ki önemli olan bu zamana kadar göstermiş olduğunuz çaba ve emektir. Aileleriniz bunun farkında ve netice ne olursa olsun sizler onlar için değerlisiniz ve hiçbir sınav sonucu bunu değiştiremez."

Fabrikalar Mah. Ulubatlı Hasan Cad. B Blok No39 71100 Merkez/KIRIKKALE - Valilik Binası 0 (318) 224 61 04 / 224 61 06 / 224 61 07 / 224 61 08 / 222 01 33 / 222 01 44

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.