KIRIKKALE İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

"Fatih Projesi" ile "Yetiştirme ve Destekleme Kursları" Toplantısı Yapıldı



              Milli Eğitim toplantı salonunda Kırıkkale İl  Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okul müdürlerine Fatih Projesi kapsamında gelinen nokta ve Yetiştirme ve Destekleme Kursları hakkında bilgi vermek için toplantı yapıldı.

             Toplantıda konuşma yapan İl Milli Eğitim Müdürü İsmail ÇETİN; “Bu günlerde kurum olarak bir çok konularla alakalı  son derece yoğun bir çalışma yürütme durumundayız. Bunlardan birisi de önümüzdeki eğitim öğretim yılı boyunca sürdürülmesi gereken yetiştirme ve destekleme kurslarıyla alakalı çalışmalardır. Biliyorsunuz ülkemizde son birkaç yıldırsomutlaşan neredeyse 7-8 yıldır konuşulan bir dershane konusu var. İlk defa 2008 yılında İzmir’de yapılan bir toplantıda o zaman Başbakanlık görevinde bulunan şimdiki Cumhurbaşkanımız dershanelerin bu sistem içerisinde yeri olmadığını biliyoruz ve bu yüzdende bunları kapatacağız tarzında bir açıklaması oldu. O tarihe kadar genelde eğitimciler veya vatandaşların şöyle bir eleştirisi olurdu. Öğrenci hafta içi beş gün okula gidiyor daha sonrada iki gün Cumartesi, Pazar  dershaneye gidiyor. Çocuklarımız ayın 30 günü sürekli ders peşinde koşturmak durumunda kalıyor. Çocuklar adeta yarış atına dönüştürülüyor. Bunlar henüz çocuk yaştadır, ne zaman oynayacaklar ne zaman çocukluklarını yaşayacaklar. Böyle daha ilkokuldan itibaren sınav maratonu peşinde koşan çocuklar tost yiyip test çözüp kendilerini yetiştirmeye çalışıyorlar. Bu nesiller kaybediliyor, bu nesillerden bir şey elde etmek mümkün olmaz tarzında devamlı eleştiriler getiriliyordu. Bizim ülkemizde insanların tamamı iki konuda fikir ve görüş sahibidir. Bunlardan birisi futbol diğeri eğitimdir.

             Dershanelerle  ilgili 2008 yılında resmi olarak başlatılan işlem bu sene bildiğiniz gibi son aşamaya kadar getirildi. 1 Eylül 2015 itibariyle dershane kavramının kullanılmayacağı ifade edildi. Gerçi son mahkeme kararı biraz kafaları karıştırdı ama bu konuda bakanlık programında herhangi değişiklik herhangi bir sapma olmayacak.İşte bu durumda mahkemelerin şöyle bir eleştirisi oldu. Siz dershaneleri kapatırken vatandaşa bir alternatif sunma durumundasınız. Bugün çalışan veya çalışmayan eşler, anneler, babalar çocuklarının okullarındaki dersleriyle birebir ilgilenme ona yardımcı olma durumunda olmayabilirler, eğitimleri buna yeterli olmayabilir, bu çocuğun dışarıdan yani ders harici bir takviyeye desteğe ihtiyacı olabilir, bunu dershaneler karşılıyordu.Bundan sonra buna nasıl cevap vereceksiniz? İşte Bakanlık bu ihtiyaca yine kendi kurumlarımız  kendi öğretmenlerimiz vasıtasıyla cevap vermenin yolunu seçmiştir. Arkadaşlarımız ayrıntılarını anlatacaklar.

        Bu sene eylül sonunda eğitim öğretime başlamak üzere bütün okullarımızda, liselerimiz tamamı buna  dahil,ortaokullarımızın tamamı dahil, hatta talep olan ilkokullarımızda sınavlara hazırlık,çocukların kendilerini yetiştirmesine hazırlık maiyetinde kurslar açacağız. Mezun olan öğrenciler liseyi bitirmiş ve üniversiteye yerleşememiş öğrenciler, kriter olarak geçen yıl kaç öğrenci mezun ettiniz? Kaç öğrenci üniversiteye yerleşti? Üniversiteye yerleşemeyen öğrenci ne yapacak? Nerden yararlanacak? Biz Milli Eğitim Müdürlüğü olarak mezun öğrenciler içinde kurs merkezleri oluşturma durumundayız. Halihazırda öğrenci olarak okuluna devam eden gençlerimiz okullarımızda yine kendi seviyelerindeki arkadaşlarla kursa devam edecekler. Mezun olan öğrenciler iseyaygın eğitim kapsamında Halk Eğitim Merkezimizce düzenlenen kurslara devam edecekler. Biz Milli Eğitim Bakanlığı olarak ilimiz Milli Eğitim Müdürlüğü ailesi olarak bu hizmeti üstlenmiş bulunuyoruz.

             Geçen yıllarda en çok eleştirilen konu şuydu; Cumartesi, Pazar öğretmeni okula çağırıyorsunuz ama 8,5-9 lira para veriyorsunuz. Öğretmenin bir pazarı var zaten orda 3 saat ders verecek, öğretmene 27-28 lira para vereceksiniz, tatilini perişan edeceksiniz.Bakanlık bu konuda kurs ücretlerini iki katına çıkartıp öğretmenlerimizin daha gönüllü olmalarına teşvik olması, etkili olması bakımından  bir düzenleme yaptı.Yani bu sene öğretmenlerimize  kurslar konusunda yapılan teşviğin etkili olacağını düşünüyoruz. Gerçi öğretmenlik mesleğinin parayla ölçülemeyeceğini biliyoruz. Bütün okullarımızın müdürleri olarak şimdiden kendi okullarımızda hangi öğretmenlerimizle ne şekilde kurs açacağınız konusunda planlamamızı yapmamız gerekiyor. Bu konuda yeni bir modül hazırlanıyor. Kısa süre içinde modüller çalışmaya başlayacak. Modüllerle ilgili şifreler ve bilgiler verilecek. Bütün işlemler elektronik sistem üzerinden yürütülecek.Bu konuda bütün müdür arkadaşlarımızın elinden gelen bütün gayreti göstereceğine inanıyorum.”dedi.

             Toplantı Milli Eğitim Şube Müdürlerinin, yaptığı açıklamalarla devam etti. (12.08.2015)

 


Fabrikalar Mah. Ulubatlı Hasan Cad. B Blok No39 71100 Merkez/KIRIKKALE - Valilik Binası 0 (318) 224 61 04 / 224 61 06 / 224 61 07 / 224 61 08 / 222 01 33 / 222 01 44

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.