KIRIKKALE İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Çanakkale Deniz Zaferini Ve Şehitleri Anma Gününü Törenlerle Kutladık...

      18 Mart Şehitleri Anma Günü münasebetiyle bugün ilimizde çeşitli törenler düzenlendi.         İlk tören Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk Anıtına çelenkler sunulmasıyla başladı.
Çanakkale Deniz Zaferini  Ve Şehitleri Anma Gününü  Törenlerle Kutladık...

                        Çanakkale Deniz Zaferini Ve Şehitleri Anma Gününü Törenlerle Kutladık

      18 Mart Şehitleri Anma Günü münasebetiyle bugün ilimizde çeşitli törenler düzenlendi.

      İlk tören Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk Anıtına çelenkler sunulmasıyla başladı.

      Ayrıca Süleyman Demirel Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından ‘ Temsili Asker Yoklaması’ yapıldı.

       Daha sonra Kırıkkale Şehitliğindeki törene geçildi. Burada saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından şehitlerimiz anısına ‘’ Saygı Atışı ‘’ yapıldı. Şehitlerimizin ruhu için dua edildi.

      Başta sayın valimiz Ali KOLAT olmak üzere İl protokol mensupları ve Milli Eğitim Müdürümüz Sayın İsmail Çetin Şehit mezarlarına kırmızı karanfiller bırakarak şehit aileleriyle sohbet ettiler.

      Saat 14 de İl Kültür Merkezindeki ‘ 18 Mart Çanakkale Zaferinin 100. Yıldönümü ve Şehitleri Anma Günü programına geçildi.

      Programda; günün anlam ve önemini vurgulayan İl Milli Eğitim Müdürü İsmail ÇETİN; Yüz yıl öncesine de bu günümüze de baktığımızda İstanbul’un, Saraybosna’nın, Diyarbakır’ın, Bağdat’ın, Şamın kaderinin birbiriyle bağlantılı olduğunu birinin başı dertteyse diğerlerinin mutlu olamayacağını görüyoruz dedi.

       Milli Eğitim Müdürü Sayın İsmail Çetin konuşmasında;’’Çanakkale Savaşlarının 100.yıldönümünü idrak etmiş bulunuyoruz.Çanakkale Savaşı herhangi bir savaş değildir.. Biz ona şiirler, destanlar yazdık. Unutmadık hafızalarımıza kazıdık. Bu anlamlı zaferi 100 yıldır kutluyoruz, bundan sonrada kutlamaya devam edeceğiz.

        Çanakkale Savaşı bizim 1.Dünya Harbi içerisinde savaştığımız on farklı cepheden birisidir. Biliyorsunuz biz sadece Çanakkale’de savaşmadık. Doğu cephesinde, Irak,, Suriye,  Süveyş, Yemen, Romanya,, Makedonya, Galiçya ve İran cephelerinde savaştık. Ama bunların içerisinde Çanakkale Savaşı bambaşkaydı. Çanakkale Savaşında saldıran düşmanın planı buradan geçip İstanbul’a ulaşmak ve Osmanlı’nın, İslam Dünyası’nın kalbini ele geçirmek ve Osmanlıyı saf dışı bırakmak; daha sonra müttefikleri Ruslara yardım ulaştırmak ve savaşı kendi lehlerine çevirmek, yani son derece stratejik bir olayı gerçekleştirmekti.

         O gün bu saldırıyı yapan İtilaf devletlerinin hedefi kendi aralarında yaptıkları gizli antlaşmalarla ortaya çıkan bir paylaşım planını icra etmekti Onlara göre bugünkü Musul, Irak, Basra, bölgesi İngilizlere; Şam, Halep Bölgesi yani Suriye Fransızlara verilecek; Doğu Anadolu Bölgesi Ruslara; Güney Anadolu’nun güney sahilleri de İtalyanlara verilecekti. Gerçekleştirilmek istenen hedef buydu.

          İşte o gün, ileri teknolojinin bulunduğu ordulara karşı basit bir piyade tüfeğiyle karşı koyan Aliler, Mehmetler, Hüseyinler sadece Çanakkale’yi, İstanbul’u değil aynı zamanda Edirne’yi, Diyarbakır’ı, Halep’i. Bağdat’ı Şam’ı ve Yemeni de koruyorlardı. Bugün bunun önemini bildiğimiz için Çanakkale’yi unutamıyoruz ve unutmamamız gerektiğini biliyoruz.’’

       Milli Eğitim Müdürü ÇETİN konuşmasını Çanakkale ile ilgili iki anekdotla sonlandırdı.

 

       Daha sonra Süleyman Demirel Anadolu Lisesi tarafından, Çanakkale Savaşları’nın anlatıldığı tiyatro gösterisi sunuldu. Program müzik dinletisi ile sona erdi.

çanakkaleçanakkaleçanakkaleçanakkaleçanakkaleçanakkaleçanakkaleçanakkaleçanakkaleçanakkaleçanakkaleçanakkaleçanakkaleçanakkale

Fabrikalar Mah. Ulubatlı Hasan Cad. B Blok No39 71100 Merkez/KIRIKKALE - Valilik Binası 0 (318) 224 61 04 / 224 61 06 / 224 61 07 / 224 61 08 / 222 01 33 / 222 01 44

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.